Yaşadığımız alanlarda ısı kayıplarını önlemek için ısı yalıtımı yapılabilmektedir. Günümüzde bir çok alana ısı yalıtım çalışmaları gerçekleştirilebilmektedir.

Duvarlara, çatılara ve zeminlere ısı yalıtımı yapılabildiği gibi bacalara da bu yalıtımı uygulanabilmektedir. Amaç dışarıdan gelen sıcak veya soğuk havanın içeriye olan etkisini minimize etmektir. Bu nedenle de sıcak veya soğuk havanın gelebileceği bölgelerde bu ısı yalıtım çeşidi ile yapılmaktadır.
Genel olarak yapılar dış cepheden yüksek oranda ısı kaybı yaşarlar. Bu durum özellikle yüksek binalarda daha çok görülebilmektedir. Yüksek binalarda yaşanılan ısı kayıpları duvarlar nedeni ile %40’lara kadar çıkabilmektedir. Bu oran oldukça ciddi bir rakamdır. Bunu yanı sıra tek katlı yapılarda ise bu oran %25’lere düşebilmektedir. Her iki durumda da uzun sürekli yerleşme durumlarında yalıtım yaptırma oldukça doğru bir karar olacaktır. Yapılarda gerçekleştirilecek yalıtım sonrasında özellikle soğuk havalarda mekanları ısıtmak daha az enerji ile mümkün olacaktır. Bu da bireylerin maddi anlamda tasarruf etmesini sağlayacaktır.

Döşemelerde ısı yalıtımı

Döşemelerde yaşanılan ısı kayıplar binaların özelliklerine göre değişebilmektedir. Eğer tek katlı bir yapı ise %20 oranlarında ısı kayıpları görülebilmektedir. Bu oran yüksek katlı yapılarda ise %6’lardadır. Bu gibi durumlarda bodrumlarda veya depolarda ısı yalıtım çalışmalarını yapılması gerekmektedir. Isı yalıtım malzemeleri bu tip alanlarda suya ve su basıncına dayanıklı özellikte seçilmesi oldukça önemlidir. Uygulanacak olan su yalıtımları döşemenin altına veya üstüne yapılabilmektedir. Böylelikle özellikle tek katlı evlerde ısı kaybı büyük oranda engellenmiş olmaktadır.

Pencerelerde ısı yalıtımı

Yaşam alanlarımızda en fazla ısı kayıplarının olduğu noktalar pencerelerdir. Pencereler gerekli özelliklere sahip olmadığında ısı kaybını artırır. Bu da mekanın özellikle kış aylarında zor bir şekilde ısınmasına neden olur. Ayrıca zaman içerisinde eskiyen ve pencerenin çerçevelerinde oluşan yıpranmalar ile oluşabilecek ısı kayıpları oldukça yüksek olacaktır. Genel olarak yüksek katlı yapılarda ısı kayıpları pencerelerden %7 oranında olmakta ve düşük katlı yapılarda ise bu ısı yalıtım çeşidi ile oran %20’leri bulmaktadır.
Pencereler güneş ışınlarını içeriye yansıtabilmektedir. Bu durum kış aylarında kısmi olarak yarar sağlamaktadır. Çünkü güneşin olduğu zaman pencere ışığı içeri alarak belirli bir ısı oluşturmaktadır. Ancak güneş gittiğinde pencerenin ısısı hızlı bir şekilde düşmektedir.

Çatılarda ısı yalıtımı

Çatılarda yapılması gereken ısı yalıtım çalışmaları özellikle üst katlarda oturanları yakından ilgilendirmektedir. Bireyler yaşayacakları evleri seçerken üst katlarda ısı sorunları yaşayacaklarını doğal olarak düşünürler. Bu oldukça doğaldır. Üst katlarda gerekli yalıtımları yapılmaması soğuk havalarda dairenin üst kısmından ısı kayıplarının olmasına neden olacaktır.
Ayrıca kar veya yağmur yağdığında ne kadar kiremit veya başka bir malzeme ile çatı oluşturulmuşsa da ısı kayıpları oldukça yüksek olacaktır. Çatılarda yaşanılan bu ısı kayıplarının önüne geçilmesi için ısı yalıtımlarının yapılması oldukça önemlidir. Çatıların yapılarına uygun olarak seçilecek olan ısı yalıtım malzemeleri sayesinde dışarıdan gelecek olan soğuk hava iç mekanı bu ısı yalıtım çeşidi ile etkilemeyecektir. Bu da kış aylarında üst katlarda yaşayanların sorun yaşamaması anlamına gelmektedir. Ayrıca çatı boşlukları olan bacalarda da aynı şekilde yalıtım çalışmalarının yapılması oldukça önemlidir. Bu noktalarda yapılacak olan yalıtımla sayesinde binanın iç kısımları tamamen soğuk hava koşullarından korunacaktır.

https://www.usta.web.tr/isi-yalitim-cesitleri/

ustawebtr

Derecelendir
[Total: 1 Average: 5]